Bel ons
Menu Sluit

Toelichting op visie eerstelijnszorg Amstelveen 

De gemeenteraad van Amstelveen heeft recent de visie op eerstelijnszorg vastgesteld. Dit is ook uitgebreid in het nieuws gekomen met teksten als “Amstelveen wil huisartsen lokken met betaalbare praktijkruimtes”. Deze nieuwsberichten hebben tot veel vragen geleid, die we graag willen toelichten. 

De visie op eerstelijnszorg is vooral een langetermijnplan dat erop gericht is om als gemeente te proberen ervoor te zorgen dat er in de groeiende stad nog voldoende ruimte is voor huisartsen en andere eerstelijnszorgverleners. Het gaat in eerste instantie vooral om ruimtereserveringen in bestemmingsplannen van toekomstige gebiedsontwikkelingen. Dit zijn zeer langdurige trajecten waarbij de gemeente aan de voorkant moet anticiperen en onderhandelen met grondeigenaren en ontwikkelaars.

In uitzonderlijke gevallen kan de gemeente besluiten om op haar zeer beperkte eigen grond zelf maatschappelijk/eerstelijnszorgvastgoed te ontwikkelen en als verhuurder op te treden. Bij projecten die de gemeente zelf op eigen grond ontwikkelt, kan de gemeenteraad ook besluiten om af te wijken van het principe van kostendekkende huur, zodat de huurprijs betaalbaar wordt voor huisartsen. Dit geldt alleen in bestaande wijken met een kwetsbare populatie waar een groot tekort aan ruimte voor huisartsen is. Per geval zal dan apart een besluit moeten worden genomen door de gemeenteraad.

Verder lezen?

Bekijk alle berichten

Contact
Contact