Bel ons
Menu Sluit

Oplossingsgericht werken

Oplossingsgericht werken is een goede aanvulling op de training Positieve Gezondheid. Huisartsen kunnen alleen voor deze interventie kiezen als zij de training Positieve Gezondheid hebben afgerond.

Waarom

Door gesprekstechnieken van het oplossingsgericht werken te gebruiken kunnen patiënten tot inzichten komen om anders naar hun situatie te kijken. Een gesprek waarin samen met de patiënt gezocht wordt naar mogelijkheden en naar het begin van succes (waarvan misschien al stukjes zichtbaar zijn) kan helpen. De patiënt bedenkt zelf welke stappen voor hem of haar haalbaar zijn. Een patiënt die zo de regie neemt over zijn of haar eigen “behandeling ”is automatisch meer betrokken. En dat maakt de kans op succes een stuk groter. Veel zorgverlener geven aan dat ze hierdoor nieuwe energie halen uit de omgang met hun patiënten Dit vraagt andere gespreksvaardigheden dan de vaardigheden voor het meer traditionele gesprek. Oplossingsgericht werken sluit nauw aan bij het concept Positieve Gezondheid en is een bruikbare methodiek bij het concretiseren ervan.

Hoe

Gesprekstechnieken aanleren door de training “oplossingsgericht werken in de huisartsenpraktijk´ veel oefenen en ervaringen met elkaar te bespreken Amstelland Zorg contracteert in 2023 een aanbieder voor deze cursussen.

Evaluatie

Om aan te tonen dat aan deze interventie is voldaan moeten huisartsenpraktijken een bewijs van deelname kunnen overleggen. Daarnaast moeten huisartsenpraktijken een projectplan kunnen overleggen waarin wordt uitgewerkt hoe Oplossingsgericht werken zal worden geïmplementeerd in de praktijk.

Samenhangende interventies

Positieve Gezondheid, regie op veelgebruikers, Welzijn op recept, flexibele consultduur.

Oplossingsgerichte podcasts

Wil je kort kennismaken met oplossingsgericht werken of leidinggeven? Luister dan deze podcasts van huisartspodcast.nl (ook via je favoriete podcast app: zoek naar ‘huisarts podcast’):


Contact
Contact